lauantai 27. helmikuuta 2016

Chris Christie tukee Donald Trumpia

Supertiistai lähestyy. Viimeiset kahdeksan kuukautta voi tiivistää yksinkertaisesti: It's all Trump, all the time. Haastaja Rubion kohtalon hetket lähestyvät ja tähän on saatava muutos. Rubion taistelu viimemetrien huomiosta alkoi toden teolla torstain vaaliväittelyssä. Keskustelussa olivat Trumpin oikeusjutut, veronpalautukset ja muut. Vaaliväittelyn paremmat palat politiikasta eivät näytä kiinnostavan ketään vaan huomio on tyystin Trump vs. Rubio -mutapainissa. 1Perjantai aamuna Rubio lähti liikkeelle asenteella varastamalla Trumpin pelikirjan. Hän pilkkaa Trumpin persoonaa hauskoilla piikeillä, "if wouldn't got 200 million dollars from his dad, he would be selling watches on time square." Toisekseen hän brändää Trumppia tarttuvalla pilkkanimellä, jota hän toistaa uudestaan ja uudestaan: "He's a con man". Rubio on opetellut erinomaisen stand-up rutiinin, jossa hän hyökkää Trumpin persoonaa vastaan. (Tämä on oikeasti hauska.) Kaikki menee suunnitellusti, TV-asemat ovat innoissaan Rubiosta. Ensimmäistä kertaa kuukausiin It's all Rubio, all the time.


Sitten, täysin odottamatta, lavalle astui Chris Christie antamaan tukensa ("endorsement") Trumpille. 2 Christie ei ole kuka tahansa vaan suosittu New Jerseyn kuvernööri. 3 Tämä on iso juttu. Kyseessä on ensimmäinen tuki Donald Trumpille vakavasti otettavalta istuvalta poliitikolta. Chris Christien tuki olisi ollut iso uutinen kenelle tahansa ehdokkaalle, mutta Donald Trumpille!?! Tämä on shokki. Tuki on erityisen tärkeä Trumpille: Hän on tähän asti ollut täysin puolueen silmäätekevien hylkimä. Nyt hän on vakavammin otettava ehdokas. Christien mielestä puolueen tulee kerääntyä Trumpin tueksi, jotta republikaaneilla ja Trumpilla on mahdollista voittaa Valkoinen Talo. Kyseessä on siis iso uutinen.

Julkistaminen on täydellisesti käsikirjoitettu. Ajoitus ei olisi voinut ollut parempi. Rubion vitsit ja piikit ovat jäämässä taka-alalle. Yllätysmomentti oli täydellinen. Lehdistö sai tietää tuesta, kun Christie käveli Trumpin perässä lehdistötilaisuuteen. Tällaisen pitäminen piilossa on ollut haastavaa, mutta Trumpin kampanjassa ymmärretään draaman päälle. Ja jälleen näemme, miten raha ei ratkaise politiikkaa vaan huomio. Poliitikot hengittävät huomiota ja Trump on kuin häkä, joka vie kaikilta muilta poliitikoilta hapen.

Ja taas päivän päätteeksi It's all Trump, all the time.

Vedonlyöntimarkkinoiden 4 mielipide nyt. Presidentti: Clinton 1,83; Trump 4; Rubio 8,5; Sanders 15 / Demokraattien ehdokas: Clinton 1,17; Sanders 8 / Republikaanien ehdokas: Trump 1,4; Rubio 3,75; Cruz 41.


1. Koko vaaliväittely


Hyökkäykset Trumppia vastaan olivat moninaiset. Trump tai hänen edustajansa palkkasivat joitakin vuosikymmeniä sitten laittomia siirtolaisia jollekin työmaalle.
http://www.nytimes.com/1998/06/14/nyregion/after-15-years-in-court-workers-lawsuit-against-trump-faces-yet-another-delay.html?pagewanted=all
Lisäksi Trumpilla on haastettu oikeuteen siviilikanteella liittyen Trump Univerityyn, joka on ilmeisesti ollut jonkin tyyppinen bait-and-switch yksityinen koulu. Trump University oli ilmeisesti ylimyyty. Mainoksissa oli luvattu, että Trump itse ja oikeita prosessoreita on opettajina. Todellisuudessa Trumppia ei mailla halmeilla ja kurssit käytännössä kirjekurssi. Blogin isäntä ei tunne asiaa, mutta kyseessä on aktiivinen oikeusjuttu, joka näyttää melko rumalta.
http://www.nytimes.com/2013/08/25/nyregion/trump-university-made-false-claims-lawsuit-says.html
Trump ei ole myöskään julkaissut veronpalautuksiaan. Blogin isäntä ei tunne amerikkalaisten verorutiineja, joten hän ei osaa kertoa mitä tämä käytännössä tarkoittaa. Trump sanoo julkaisevansa ne myöhemmin, koska hänellä on verottajan erikoistilintarkastus päällä. Hänen vastustajansa sanovat, että tämä argumentti on BS:ää.
http://www.usatoday.com/story/news/politics/onpolitics/2016/02/25/donald-trump-tax-returns/80963250/
Vaaliväittelystä olisi voinut esittää toisenlaisen puolenkin. Esimerkiksi John Kasichin hyviin hetkiin, joissa hän pitää mielenkiintoisia poliittisia puheita, eivät ole edes erillisinä videoina Youtubessa. Tämä on sääli. Kasich haastoi Applen vs. FBI -keskustelussa Barack Obaman johtajuuden sekä esimerkiksi esitti rakentavia pointteja siitä, miten taloutta tulisi kehittää.

2. Koko endorsement-lehdistötilaisuus:3. Chris Christie on tunnettu persoonallinen New Jerseyn kuvernööri. Hän poistui tästä presidenttikisasta 10.2.2016 New Hampshiren esivaalien jälkeen. Christie on tullut tunnetuksi suorapuhrisuudestaan ja temperamentistaan. Siitä huolimatta hän on ollut kuvernöörinä niin pidetty, että tuli republikaanina uudelleen valituksi vuonna 2013 muuten demokraattien tyystin hallitsemassa osavaltiossa. Nyt kuitenkin vaikuttaa sitä, että hänen tähtensä on laskemassa ja hänellä ei ole poliittista tulevaisuutta New Jerseyssä.
Blogin isäntä on oppinut arvostamaan Christietä aitona asiaorientoituneena ja määrätietoisena poliitikkona. Hänen kohokohtansa oli hurrikaanituhojen hoitaminen. Christiellä on myös muutamia skandaaleja urallaan, joista merkittävin on ehkä "bridgegate". Ilmeisesti kostaakseen Fort Leen pormestarille, Christie käski katkaista liikenteen Forl Leehen vievällä George Washington sillalla.
https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Christie
Kannatus: http://www.nj.com/politics/index.ssf/2016/02/christies_approval_rating_sinks_to_new_low_poll_fi.html
Miksi Christie sitten tuki Trumpia eikä Rubiota? Christie on ilmeisesti aidosti sitä mieltä, että Rubio on epäkelpo presidentiksi. Toisaalta Christie ja Trump ovat keskenään hyviä ystäviä ja Christie aidosti luottaa Trumpiin. Lisäksi Christie on sitä mieltä, että republikaanien tulisi keskittyä selkeän ykkösehdokkaan taakse.
Lopulta on myös seuraaava itsekäs laskelma: Christiellä ei ole poliittista tulevaisuutta New Jerseyssä (suosio pohjamudissa), joten hänen on siirryttävä kansalliselle areenalle. Christien ja Rubion välit ovat huonot, joten Trumpin vanavedessä Christiellä on parhaat mahdollisuudet päästä kansalliseen politiikkaan. Christie on tämän myötä myös vahvoilla varapresidentiksi tai oikeusministeriksi Trumpin hallinnossa.
http://www.politico.com/story/2016/02/establishment-gop-shifting-to-trump-219893

4. http://www.oddschecker.com/politics/us-politics/us-presidential-election-2016/winner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti