maanantai 3. heinäkuuta 2017

Twiittaaminen on taitolaji

Muistan nuoruudestani erään David Lynchin elokuvan kohtauksen. Elokuvassa oli jonkinlainen agentti, joka oli lähdössä komennukselle. Jonkinlaisten aikarajoitteitten vuoksi hänen esimiehellään ei ollut aikaa antaa ohjeistusta, kuin viisi sekuntia. Sen johdosta esimies esitti asiansa tietyllä tavalla pukeutuneena, erikoisessa pantomiimissa. Agentti sitten dekonstruoi pantomiimia seuraavat päivät saaden siitä suuria määriä oleellista tietoa. Asioita voi esittää usealla tavalla ja usein kirjoitettu, tyylikäs kieli ei ole tehokkain ilmaisumuoto. Asia tuli mieleeni Donald Trumpin nyt kuuluisimmasta twiitistä, josta voisin mainita muutaman sanan. Se on nimittäin nerokas.
Ensinnäkin voimme ohittaa puheen “väkivaltaan yllyttämisestä”. Kyseessä on toimittajien hysteria, joka tulee nähdä kontekstissaan eli osana Trumpin ja toimittajien välistä riitaa. Ei kannata mennä mukaan hysteriaan. Sellainen sumentaa järjen.
Twiitin sisältö on selkeä. Trump julistautuu siinä voittajaksi ja ilmaisee ottaneensa vastustajistaan (eli CNN uutiskanavasta) kunnon selkävoiton. Kommunikaatio esitetään Trumpia äänestäneitten ihmisten tunteman teatterin symboliikalla. Lisäksi twiitissä on metataso. Trump tulee siinä todenneeksi, että median ja poliitikkojen taistelut ovat samaa tasoa, kuin vapaapainissa olevat “taistelut”: Kyseessä on teatteri.
On hämmästyttävää seurata, miten media ei osaa lainkaan vastata Trumpin kritiikkiin sen sisällöllisellä tasolla. Ohittamalla sisällön, he tulevat implisiittisesti tunnustaneeksi sen oikeaksi. Ottaen huomioon, kuinka viraalinen Trumpin twiitti on, niin luulisi jonkun edes haluavan sanoa, että media ei ole vapaapainiin verrattavaa pelleilyä tai että CNN on edelleen varteen otettava uutiskanava. Mutta ei sano.
Vielä sanen presidentillisestä. Twiitti ei todellakaan ole sitä ja se on tarkoituskin. Sanan “presidentillinen” taustalla on tietty hovietiketin noudattamista muistuttava säännöstö. Tämän tyyppiset säännöt ovat luonteeltaan ryhmäidentiteettiä signaloivia. Hovietiketti signaloi eliittiin kuulumista. Trumpin äänestäjät kokisivat tulevansa petetyksi, mikäli Trump ryhtyisi liiaksi muistuttamaan äänestäjiensä syvästi halveksumaansa mediaa ja poliittista eliittiä. Tällä twiitillä Trump sanoutui taas selkeästi irti Washingtonissa vallitsevasta tapanormistosta. Twiitti tulee olemaan erittäin suosittu hänen äänestäjiensä keskuudessa.

Voisi sanoa, että Trump on twiittaamisen Daivid Lynch.

1. Ei kannata ajatella, että vapaapaini olisi jotenkin “typerää”. Kyseessä on narratiiviseen tarinankerrontaan erikoistunut taidemuoto, joka käyttää ilmaisukeinoinaan melko karkeaa kehollista kieltä. Se on erityisessä suosiossa alhaisen kognitiivisen kapasiteetin omaavien ihmisten keskuudessa. Sivumennen, mielestäni on ihastuttavaa, että myös ihmiset, jotka eivät koskaan kykene lukemaan kirjoja tai edes ehkä katsomaan elokuvia, ovat silti niin ihmisiä, että osaavat arvostaa tarinoita. Vapaapainissa on kyse jostakin tällaisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti