tiistai 24. toukokuuta 2016

Vaalikampanjan vastaan poliittinen liike

Amerikan presidentinvaalien esivaalikausi lähestyy loppuaan. Esivaaleista voittajiksi ovat nousemassa Hillary Clinton ja Donald Trump. Heidän eroavaisuuksistaan voisi kirjoittaa kirjan, mutta eräs merkittävä ero heidän välillään ovat ne tuulet, jotka heitä työntävät eteenpäin: Hillary Clintonilla se on vaalikampanja ja Donald Trumpilla poliittinen liike.

Vaalikampanja


Vaalikampanja tähtää vaaleihin siten, että ihmisille tarjotaan mahdollisimman hyvä henkilö, jota äänestää viranhaltijaksi ja poliittisten linjausten toimeenpanijaksi. Vaalikampanjan keskiössä on ajatus henkilövaaleista ja melko apaattisista äänestäjistä, jotka äänestävät mielestään järkeväksi katsomaansa ehdokasta.

Tämä näkyy kaikessa Clintonin kampanjassa. Hänen vaalisloganinsa on ”Hillary for America”. Sen sisään on leivottu arvolupaus, että Hillary on pätevä ja että hänen käsissään Amerikka tulee voimaan hyvin. Vierailu Clintonin vaalisivustolle tekee selväksi kampanjan toisen ydinviestin: ”Love Trumps Hate”. Sen sisältö on kahdenlainen: Hillary välittää ja toisaalta Trump on huono ehdokas. Tämän viestinnän keskiössä on henkilö. Hillary vs. Trump.

Vaalikampanja rakentaa viestintää PR-toimistojen avulla. Tyypilliseen keinovalikoimaan kuuluu äänestäjien tilastollinen segmentointi, fokusryhmäkeskusteluilla saavutettu ymmärrys eri ryhmien tärkeiksi kokemista asioista sekä kampanjaviestinnän räätälöinti avainryhmien kosiskeluun. Halutuille viesteille hankitaan näkyvyyttä maksetuilla mainoksilla. Tämä kaikki vaatii huimasti rahaa ja tyypillinen ehdokas käyttääkin suurimman osan ajastaan puhumalla yksityisissä tilaisuuksissa mahdollisille lahjoittajille.

Poliittinen liike


Vaalikampanjaa vastassa on poliittinen liike.

Poliittisen liikkeen ytimessä on viesti, joka saa ihmiset syttymään tunnetasolla. Trumpin vaalislogan on ”Make America Great Again”. Äänestäjälle jonka elämänpiiriä riivaa työttömyys ja yhä synkkenevä tulevaisuus, viesti on lupaus paremmasta huomisesta. Poliittisessa liikkeen sisältä äänestäjä näkee maailman risteyksessä. Juuri hänellä, tuolla äänestäjällä, on mahdollisuus olla mukana jossakin häntä itseään isommassa. Hän on kerrankin tärkeä ja voi vaikuttaa maailmaan suuntaan osallistumalla.

Äänestäjät kokoontuvat suuriin massatapahtumiin kuulemaan lipunkantajansa viestiä. He hurraavat, vaipuvat hurmokseen ja rakastuvat yhdessä. Samoihin tapahtumiin tulevat myös epäilijät, jotka haluavat tietää onko ehdokkaasta johtajaksi. Jos he pitävät näkemästään, he muuttuvat kannattajiksi.

Poliittisen liikkeen keskiössä ei ole henkilö vaan yhteisö, joka valitsee itselleen johtajan. Oleellista poliittisessa liikkeessä on se, että niitä ei voi rakentaa. Ne tapahtuvat. Edellisen vuoden tapahtuvat ovat yllättäneet Trumpin siinä missä muutkin. Ei hän edes itse osannut kuvitella millaisen aallonharjaan hänet on nostettu. Trump sanoo ”I’m just a messanger” ja hän todellakin tarkoittaa sitä.

Kuuntele Trumpia niin saatte selville mistä ajatuksista ja kokemuksista tämä poliittinen liike nousee.

Mihin nyt?


Trumpin poliittinen liike on syntynyt esivaaleissa. Tavanomaisesti esivaaleissa nousevat liikkeet ovat suuremmalle yleisölle liian äärimmäisiä. Näin voi hyvinkin olla tällakin kertaa. Toisaalta vahvuutena Trumpilla on suorastaan taianomaiset kyvyt kommunikoijana, joka on varmasti eräs syy siihen, että hän on noussut poliittisen liikkeen keulakuvaksi.

Hillary Clintonilla on oma ongelma: Hän ei ole kovinkaan kaksinen ehdokas henkilöehdokkaana. Hän on ollut pidetty viranhoitajana, mutta hän on erittäin epäsuosittu henkilönä ja huono kampanjoija. Tällä ei ole ollut väliä. Hänellä on suuren poliittisen koneiston tuki, jolla on rahaa kuin roskaa, fokusryhmät ja PR-toimistot.

Hillaryn strategia näyttää olevan selvä: Trump on vaarallinen ja epäkelpo henkilö ja Hillary on aina vaihtoehto. Muutama viikko sitten, asetelmien varmistuessa, hän alkoi välittömästi heittää lokaa Trumpin päälle. Periaatteessa Trumpilla olisi hieman enemmän vaihtoehtoja. Hän voisi koittaa muodonmuutosta, jossa hän kuoriutuu normaaliksi ehdokkaaksi. Tätä on kuitenkin turha odottaa. Trump on Trump. Nyt kun Hillary on lähtenyt loanheittoon, Trump vastaa hurjasti.


Loanheiton ei kannata antaa harhauttaa liikaa. Kampanjat keskittyvät myös omaan viestintään ja lopulta äänet annetaan näitten perusteella. Seuraavan viiden kuukauden aikana tulemme näkemään voittaako vaalikampanja vai poliittinen liike.

Vedonlyöntimarkkinoiden 1 mielipide nyt. Presidentti: Clinton 1,57; Trump 3Sanders 26 / Demokraattien ehdokas: Clinton 1,05Sanders 19 / Republikaanien ehdokas: Trump 1,02.

1. Merkitsen pieneneviä kertoimia sinisellä ja kasvavia punaisella verrattuna edelliseen kirjoitukseni julkaisuajankohtaan.
http://www.oddschecker.com/politics/us-politics/us-presidential-election-2016/winner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti