torstai 17. maaliskuuta 2016

Hillary Clinton ja Donald Trump vahvoilla presidenttiehdokkaiksi

Viime tiistai (15.3.) oli käänteentekevä Amerikan esivaaleissa. Viisi suurta osavaltiota 1 kävivät vaaliuurnilla äänestämässä demokraattien ehdokasta ja republikaanien ehdokasta marraskuun presidentinvaaleihin. Vaaleissa käytännössä varmistui asetelmat tuleviin varsinaisiin vaaleihin: Hillary Clinton vastaan Donald Trump.

Demokraattien kilpailussa Hillary Clinton sai jälleen selkeän voiton kaikissa osavaltioissa. Tämä oli odotettavissakin ja nyt hänen kampanjansa on niin lähellä voittoa, että Bernie Sanders ei voi voittaa Hillarya enää vaaliuurnilla. Sandersin ainoa mahdollisuus on Hillaryn sähköpostikohu, joka saattaa johtaa vielä syytteisiin.

Kuten tavallista republikaanien kisa oli kiinnostavampi. Viimeiset kaksi viikkoa on ollut korviahuumaavan äänekkäitä. Myrsky alkoi supertiistaista (1.3.), jolloin kaikille tuntui valkenevan samalla hetkellä, että Donald Trump on ihan aikuisten oikeasti voittamassa esivaalit, eikä kyseessä olekaan vain paha uni. Häntä tyrmäämään heräsivät kaikki: Johtavat poliitikot puoluekannasta riippumatta (lausuntojen perusteella ei pysty erottamaan republikaaneja demokraateista), republikaanien rahoittajat (jotka kippasivat yli $ 40.000.000 anti-Trump mainontaan) ja lähes koko media niin lehdistä ja yksittäisistä journalisteista koomikkoihin.

Kampanja Trumpin tuhoamiseksi tiivistyi tämän viikon tiistaihin, jolloin vihdoinkin nähtiin, onko kritiikki vaikuttanut äänestäjiin. Ei ollut ja Trumpin voitto oli selkeä. Jaossa olleista 367 valitsijamiestä hän sai 232. Hänen tiistain voittonsa kulminoitui Marco Rubion antautumiseen. Tai kuten TV-kommentaattorit sen ilmaisivat ”Marco Rubio got trumped”. Myös kaksi muuta ehdokasta, Cruz ja Kasich, ovat käytännössä ulkona kisasta. Kansa on puhunut.

Periaatteessa puolue voisi vielä estää Trumpin ehdokkuuden teknisellä kikkailulla 18.7.2016 olevassa puoluekokouksessa. 2 Tällöin Kasich olisi vahvoilla ehdokkaaksi. Tämä vaihtoehto on kuitenkin vain periaatteellinen. Trumpilla on valtavan määrän seuraajia. Hänellä on takanaan oikea kansanliike. Mikäli puoluekoneisto veisi kansan valitsemalta ehdokkaalta hänelle moraalisesti kuuluvan voiton, puolueellaan olisi käsissään väkivaltainen mellakka. Blogin isäntä ei epäile hetkeäkään, että Trump mobilisoisi puoluekokouksen ympäristöön kymmeniä, ellei satoja tuhansia kannattajiaan, mikäli olisi olemassa riski, että ehdokkuus viedään häneltä.

Republikaanipuolueen virkailija toteaa ”Political party choose the nominee, not the people, contrary to the popular belief”. 

Trump toteaa, että mikäli puolue estää hänen ehdokuutensa, hänen kannattajansa alkavat mellakoida.

Lopputulema on siis selvä. Trumpista tulee republikaanien ehdokas.

Tulevina viikkoina republikaanipuolue tekee välttämättömyydestä hyveen ja järjestyy ehdokkaansa taakse. Tämä tulee olemaan tavanomaista kitkerämpi pilleri useille nieltäväksi. Kampanja Trumpia vastaan oli historiallisen likainen ja useat tahot uhosivat, että he eivät koskaan suostu äänestämään Trumpia. 3 Käytännössä Trumpin tulee seuraavaksi yhdistää puolue taaksensa. Erityisesti tämä tarkoittaa Paul Ryania (edustajanhuoneen puhemies), Mitch McConnellia (senaatin puheenjohtaja), uudelleen valintaa tavoittelevia senaattoreita sekä kongressinedustajia. Kannattaa huomta, että Trump on ollut viime päivät erityisen hiljainen julkisuudessa. 4 Mark Halperin kuvasi tilanteen parhaiten 5
He’s doing the smart things what any outsider becoming the nominee of the party would do. He’s reaching out for the old bulls of the party. People like Orrin Hatch [virkaiältään vanhin istuva senaattori] who he hasn’t needed so far. Normally to become republican nominee you had been reaching out for these people for months. But he’s doing it now.
Not all of them are not won over but lot of them are saying “look he’s probably going to be our nominee, let’s make peace with this”.
And as we all know, [Trump] can be charming. He’s coming from a great position of strength. He’s reaching out. And as I understand it lot of them are being very accommodating, very willing to hear what he has to say.

Toisaalla alamme nähdä ensimmäisiä merkkejä Clintonin ja Trumpin välisestä taistelusta. Clinton höykytti Trumpia heti tiistaina voittopuheessaan.

Hillary Clintonin voittopuhe tiistain vaalivoiton jälkeen. Ajassa 8:33 Hillary höykyttää Trumpia. ”Our commander in chief must be able to defend our country, not embarass it.”

Trump vastasi tyylilleen uskollisena julkaisemalla Instagrammissa todella piikittelevän videon.

Video, jonka Donald J. Trump (@realdonaldtrump) julkaisi


Alamme siis vihdoin siirtyä lähemmäksi varsinaisia vaaleja ja saada hieman ensimakua siitä, mitä tuleman pitää.

Vedonlyöntimarkkinoiden 6 mielipide nyt. Presidentti: Clinton 1,45; Trump 4; Kasich 26; Sanders 31; Cruz 34 / Demokraattien ehdokas: Clinton 1,08; Sanders 18 / Republikaanien ehdokas: Trump 1,29; Cruz 7,5; Kasich 10.


1. Käytännössä vaaleja oli kuusi. Republikaaneilla Trump voitti Floridan, Illinoisin, Missourin, Pohjois-Carolinan ja Pohjois-Mariaanien vaalit. Kasich voitti Ohion.
Demokraateilla Clinton voitti kaikki viisi vaalia (demokraattien Pohjois-Mariaanien vaalit olivat 12.3. ja Clinto voitti myös ne).
http://www.politico.com/2016-election/results/map/president

2. Tarkalleen ottaen ehdokas valitaan 18. – 21.7.2016 järjestettävässä puoluekokouksessa, johon osallistuu 2.472 valitsijamiestä. Esivaaleissa kustakin osavaltiosta valitaan puoluekokoukseen osallistuvat valitsijamiehet. Samalla äänestetään sitovuudesta. Valitsijamiehet ovat sidottuja äänestämään jotakin tiettyä ehdokasta 1. äänestyskierroksella. Mikäli kukaan ehdokas ei voita tätä äänestystä määräenemmistöllä (n.k. ”brokered convention”), valitsijamiehet ovat vapaita äänestämään ketä tahansa seuraavilla äänestyskierroksilla.
Jotkut puolueen merkkihenkilöt ovat suunnitelleet, että tässä tilanteessa he sopisivat valmiiksi ehdokkaan Trumpin tilalle. 

3. Trumpia vastustetaan useistakin syistä, mutta republikaanien näkykulmasta hänellä on kaksi ongelmaa: He pelkäävät, että Trump häviää vaalit ja toisaalta Trump ei ole riittävän konservatiivinen.

4. Trumpin tapahtumakalenteri on aivan tyhjä. Edelliset yhdeksän kuukautta hänellä on ollut kampanjatapahtumia päivittäin. Nyt niitä ei ole ollenkaan. Radiohiljaisuus on hämmentävä.
http://www.donaldjtrump.com/schedule

5. http://www.msnbc.com/morning-joe/watch/can-trump-now-charm-gop-establishment-646426691601

6. Merkitsen pieneneviä kertoimia sinisellä ja kasvavia punaisella verrattuna edelliseen kirjoitukseni julkaisuajankohtaan.
http://www.oddschecker.com/politics/us-politics/us-presidential-election-2016/winner

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti